Het openen van een 19e eeuws woonhuis

Een traditionele arbeiderswoning in het centrum van Vught is na ruim 110 jaar toe aan een grondige verbouwing. Door een nieuwe eenvoudige plattegrond ontstaat er een woning geschikt voor de 21e eeuw, waarbij meer open ruimte en veel meer licht kwaliteit aan de woning geven.

De uitbreiding is door het gebruik van een losjes gestapelde constructie van staal en hout te onderscheiden van het bestaande woonhuis in vlak stukwerk. Dichte bergruimtes creƫren een taille in het huis, waardoor er onderscheid ontstaat tussen zitkamer en de keuken/eetkamer. Een vide ontstaat tussen het oude en nieuwe deel en biedt extra daglicht op de begane grond.

De rode staalconstructie benadrukt de verschillende plekken in de achterzijde van het huis en bieden een royale opening naar de nog aan te leggen tuin.

Op de bovenverdieping is een nieuwe overspanning gemaakt tussen de bestaande bouwmuren om alle obstructies van het oude spant weg te nemen. De nieuwbouw met haar houten structuur en het bestaande woonhuis komen hier bij elkaar. Aan de voorzijde geeft een nieuwe dakkapel meer daglicht zonder de fijngevoeligheid van de bestaande woning aan te tasten.

De grondige verbouwing en uitbreiding van het woonhuis geeft meer ruimte, meer licht, meer eenheid en een heel eigen karakter.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

Haalbaarheidstudie 09/2015

Start Ontwerp 10/2015

Definitief Ontwerp 01/2016

Vergunning 03/2016

Opgeleverd 12/2016

fotografie door Niels van Empel - RoPStAr