Meer bergruimte, meer uitzicht, meer ruimtelijkheid

Uit de jaren ‘50

Het woonhuis aan de Loonsebaan 35 te Vught is in de jaren ’50 van de twintigste eeuw gebouwd op traditionele wijze . Dat wil zeggen met dragend metselwerkwanden, vloeren uit aangestorte keramische vloerdelen (cusveller) met een beperkte (constructieve) dekvloer en een houten gordingenkap.

Aanbouw ‘03

In 2003 is de woning aan de achterzijde met 3,5m vergroot over de volledige breedte, ook is de dragende scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer verwijdert en ondervangen met een staalconstructie. Ook is de doorgang ter plaatse van de voormalige keukendeur vergroot. De voormalige tuindeuropening (beperkte breedte(1,6m) en vooral hoogte (2,2m)) is gehandhaafd. De aanbouw is van beperkte hoogte (vrije hoogte 2,45m) als gevolg van de aansluiting met tuindeuren op de eerste verdieping.

Volledige reorganisatie

Het plan omvat een volledig reorganisatie van de begane grond, waarbij het doel is de ruimtelijkheid te vergroten, meer bergruimte te creëren. Door looplijnen te verduidelijken wordt meer rust gebracht in de functionele zones van de woning. Dit wordt gedaan door het verplaatsen van de keuken naar het hart van de woning en de verbinding met de eetkamer aan de achterzijde te verbeteren door de bestaande doorgang te vergroten. Een doorlopend verlaagd plafond op 2,45m +VL verbindt de eetkamer met de keuken. Aan de zitkamer zijde worden schuifdeuren toegevoegd (boven-rail) voor een mogelijke afscheiding van voor- en achterhuis.

Meer bergruimte

Als gevolg van de verplaatsing van de keuken wordt de hal verlengd, wat de mogelijkheid biedt tot het plaatsen van meerdere inbouwkasten en zodoende voldoende bergruimte te creëren. De bestaande deur blijft toegang geven tot de zitkamer. Aan de achterzijde van de hal zal een nieuwe deur met glas toegang geven tot de eetkamer.

Verbinding met de tuin

De gevelopeningen in de achtergevel zullen worden vervangen om in looplijnen beter aan te sluiten bij de hal en uitbreiding van bergruimte mogelijk te maken in de toekomst. Nieuwe tuindeuren zorgen voor een royale zomerse opening tussen huis en tuin.

architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch:

voorontwerp