Voorgevel Tuingevel

In het interieur van het pand zijn ingrepen nodig om de woning up-to-date te houden, maar ook de situatie is veranderd. Niet langer is de route van Vughterstraat naar de Westwal, of andersom, bepalend voor de indeling van de ruimte. Enkel het gebruik van deze groene ruimte door de bewoners maakt Achter den Engel tot een hof. Een tuin dit doorloopt tot aan de gevel met een recht van overpad, welke sterk bijdraagt aan de woonkwaliteit, in tegenstelling tot de scheiding die een doorgaande steeg teweeg bracht tussen woonhuis en tuin in de historische situatie.

De enige gevel van het woonhuis verandert van functie, niet langer fungeert deze als straatgevel, als bescherming tussen het interieur en de openbare ruimte. De gevel krijgt een verbindende functies tussen woning en tuin, het is een tuingevel geworden.

Het gedeelte bij de entree deur is te interpreteren als een voorerf, ingesloten door bebouwing, maar zodra de ruimte zich opent is er de tuin. Deze benadering levert aanleidingen om de gevel te wijzigen en de woonkwaliteit van deze woning te verbeteren en het groene karakter van Achter den Engel te versterken.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch gedeeltelijk in uitvoering