Modern Landgoed

Het landgoed bestaat uit een aantal groene kamers en volwassen begroeiing met een direct aan de Dommel gelegen bakstenen woonhuis, gerealiseerd in de jaren ’70. Destijds is de bestaande boerderij gesloopt en is er vervangende nieuwbouw gepleegd. Na 50 jaar vraagt dit pand om een grove aanpassing naar de 21e eeuw.

Het is dan ook de ambitie om dit pand grondig en zorgvuldig door te laten ontwikkelen naar een vorm en prestatieniveau die past bij deze tijd. Er is een ambitie om dit pand in de komende 10 jaar om te vorm tot een energiezuinig/ neutraal woonhuis wat optimaal gebruik van zijn situatie. Dit in relatie tot de zon, maar uiteraard ook tot de naastgelegen Dommel. Om energie-neutraliteit binnen handbereik te brengen is het isoleren van het pand aan de buitenzijde een must.

Met het opdikken van de gevels is het mogelijk het woonhuis een nieuw karakter te geven. Een duidelijker karakter door het naderukken van haar omvang in een helder contour, grote openingen naar de omgeving en een terughoudend materialenpallet passend. Zo schikt het woonhuis zich terughoudender binnen de natuurlijke omgeving waarin het ligt.

Bestaande dakkapellen worden verwijderd en vervangen door dakramen, welke resulteren in een toename van daglichttoetreding en een verbetering van de hoofdvorm van het woonhuis. Tevens worden nieuwe dakramen toegevoegd.

In het interieur worden langere zichtlijnen in het huis geïntroduceerd en worden verbinden tussen binnen en buiten vergroot. Vrijwel alle gevelopeningen zullen tot het maaiveld worden doorgetrokken.

Ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

Status: Structuurontwerp