Lofts in voormalige wassenkaarsenfabriek

Wassenkaarsenfabriek

Op de rand van de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch staat een, in de jaren ’30 van twintigste eeuw gerealiseerde, wassenkaarsenfabriek met bovenliggende woning. Het pand is ontworpen door lokale architect Hein de Graaf, waarvan diversen ontwerpen in ’s-Hertogenbosch zijn gerealiseerd. De karakteristieke toepassing van roodbruine baksteen met terugliggende voeg en de toepassing van zandstenen elementen komen meermaals terug in deze plannen.

Het pand is voor wat betreft de begane grond gebouwd met een betonnen balkenconstructie op dragend metselwerk en is voor een groot deel onderkelderd. De bovenbouw en het achterste gedeelte van het pand is gerealiseerd doormiddel van dragend metselwerk en een houten balklaag, lokaal ondersteund door stalen balken.

Transformatie stap-voor-stap

De bebouwing van voor 1930 was aan één zijde vrij van het buurpand. Deze breedte is in het pand geïntegreerd, waardoor een relatief brede gevel is ontstaan. Kenmerkend hierbij was de dubbele poort voor de toegang van de wassenkaarsenfabriek op de begane grond. Het huidige pand was op de begane grond in gebruik als een fitnessschool en de ruimte op de bovenverdieping onderverdeeld in kamers voor de verhuur. De opgave bestaat uit de herstructurering van het pand naar zelfstandige appartementen, waarbij de werkzaamheden worden gefaseerd. Allereerst wordt de voormalige fabrieksruimte getransformeerd tot woonhuis.

Ruimte, Ruimtelijkheid en kamers

De voormalige wassenkaarsenfabriek moet geschikt worden gemaakt voor bewoning door een jong gezin. De zoektocht is gedreven door de wens om de ruimtelijke kwaliteit van de grote open ruimte te handhaven en tegelijkertijd voldoende afsluitbare slaapkamers te realiseren. Daarnaast is het toevoegen van daglicht tot diep in de plattegrond een belangrijk sturend gegeven, zeker door de beperkte ruimte aan de gevel van het pand voor de toevoegen van daglichtopeningen.

Achttien meter wonen

Een zichtlijn wordt vrijgelaten om de riante binnenstedelijke tuin, vanuit de gehele woonruimte te ervaren. Een langgerekte opzet van de woonplattegrond zorgt er tevens voor dat er een ruimtelijkheid ontstaat die ontstaat door de aanwezige ruimtelijkheid van het pand. De woonruimte heeft een totale lengte van achttien meter. Door deze diepte is toevoeging van extra daglicht essentieel, dit wordt gerealiseerd door één vak van de aanwezige betonnen vloer te verwijderen. De balkenconstructie vormt de basis voor een groot daklicht die ter plaatse van de keuken en eettafel in veel daglicht voorzien.

Gevel aanpak gebaseerd op origineel

De gevelopeningen in de woonruimte worden uitgevoerd in aluminium kozijnen welke in vormentaal refereren aan de origineel toegepaste stalen kozijnen. In aansluiting met de tuin wordt de gevelopening wel maximaal vergroot. De voorgevel wordt teruggebracht in de oorspronkelijke opzet, echter nu in spiegelbeeld. De dubbele houten poort wordt toegepast bij de huidige berging (voormalig kantoor) en een houten kozijn (oorspronkelijke vensterverdeling) aan de rechterzijde ter plaatse van een werkkamer.

Tweede fase

In de tweede fase van het project wordt de bovenbouw onderverdeeld in zelfstandig functionerende appartementen is op dit moment in ontwikkeling.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

fase 1: gerealiseerd

fase 2: in ontwikkeling