Het perfecte punt

Een volgebouwde binnenplaats neemt daglicht weg bij belangrijk onderdelen van het monumentale 19e eeuwse woonhuis. De vervangen van een jaren'70 uitbreiding heeft als doel de kwaliteit van het oorspronkelijk hof weer terug te brengen en functioneel op te waarderen.

Het zicht vanuit de bestaande benedenwoning wordt belangrijk gemaakt. Vanuit het standpunt op de overgang van bestaand naar nieuw worden zichtlijnen getrokken en vormen deze zo het nieuwe dak en de gevel met zo min mogelijk obstructie en wordt daglicht zo diep mogelijk de woonruimte ingebracht.

Tussen de bestaande slaapvleugels van diverse woningen wordt de ruimte ingevuld met een aluminium vouwpui om maximale opening naar de tuin te realiseren. Door een passend materiaal te kiezen voor de gevel afwerking, zink, valt de nieuwe gevel niet uit de toon. De diepprijze kleur voor een geprepatineerde zink geven de nieuwe gevel een strakke uitstraling tegenover de robuuste metselwerk gevels met houten kozijnen.

Lokaal geoogste en fijnbezaagde populierenhouten planken vormen de warme basis van het interieur door de kenmerkende dakvorm met zijn lichthappers ermee te bekleden.

Ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

Status:gerealiseerd