vloeiende, lichte ruimte in 19e eeuws monument

Ingeklemd tussen karakteristieke panden in het beschermd stadsgezicht van 's-Hertogenbosch ligt het pand de (drie) Moriaen(en). Het pand is een opeenstapeling van onderdelen uit verschillende tijdsperiodes waarin het is gebouwd en verbouwd, waaronder de 19e eeuwse lijstgevel.

de (drie) Moriaen(en) verbouwing door architectenbureau Huib Koman

Historische eigenschappen zijn naar de oppervlakte gehaald om bij te dragen aan de leefkwaliteit en het verhaal dat het pand verteld, zoals het nu weer zichtbare middeleeuws metselwerk in de gemeenschappelijke entree.

de (drie) Moriaen(en verbouwing door architectenbureau Huib Koman

Een vloeiende binnenruimte vormt zich naar de woonfuncties (eten, wonen, koken en slapen) door in het ontwerp gebruik te maken van aanwezige hoogte verschillen, versmallingen in de structuur van het pand en nieuw aangebrachte plafondverlagingen. Deze moderne ruimtelijkheid refereert naar de open plattegrond, zoals deze de laatste jaren is gebruikt als groentewinkel.

de (drie) Moriaen(en) verbouwing door architectenbureau Huib Koman (abHK)

de (drie) Moriaen(en) verbouwing door architectenbureau Huib Koman (abHK)

De uitbreidingen aan de achterzijde van het pand zijn vervangen door een moderne uitbreiding, waarbij ruimtelijkheid en buitenruimte worden toegevoegd aan beide appartementen, gunstig geori├źnteerd op de zon. Het gebruik van grote en eenvoudige elementen in lichte kleuren maken het pand een nieuw geheel.

de (drie) Moriaen(en) door architectenbureau Huib Koman (abHK)

de (drie) Moriaen(en) verbouwing door architectenbureau Huib Koman (abHK)

de (drie) Moriaen(en) verbouwing door architectenbureau Huib Koman (abHK)

 

restauratie 19e eeuwse voorgevel

uitbreiding op begane grond

herbestemming winkelruimte tot benedenwoning

renovatie bovenwoning

Hinthamereinde, 's-Hertogenbosch

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

Realisatie: 2012

Foto's door Roel Simons, 2012