Ruimte voor meer

Jaren '30 woonhuis

Het woonhuis aan de Jagersweg te Vught is in de jaren ’30 van de twintigste eeuw gebouwd op traditionele wijze . Dat wil zeggen met dragend metselwerkwanden, houten balklagen en een gordingenkap op een houten spant.

Verandering tot nu toe

De woning heeft geen grootschalige veranderingen doorgemaakt, de originele structuur staat grotendeels nog overeind. Op bouwonderdfeelniveau zijn echter vele componenten uit de woning verdwenen. De ruimtelijke indeling, uit diverse kleine ruimten is steeds gehandhaafd met uitzondering van de verwijderde ensuite deuren tussen zit- en eetkamer.

Looplijnen en lengte

Het plan omvat een reorganisatie van de begane grond en een verfijning van de verdieping, waarbij het doel is de ruimtelijkheid en daglichttoetreding te vergroten, Door looplijnen te vereenvoudigen wordt meer rust gebracht in de functionele zones van de woning en wordt deze voorbereid op een eventuele toekomstige uitbreiding. De karakteristiek verdeling van de jaren '30 woning wordt niet gezien als een nadeel, maar wordt benadrukt in de functionele organisatie en verknoping van de leefruimten en keuken. Gebruik van subtiele kleurverschillen maken deze ingrepen geen concessie, maar een waardevolle toevoeging.

Meer bergruimte

Als gevolg van de verplaatsing van de keuken wordt de hal verlengd, wat de mogelijkheid biedt tot het plaatsen van meerdere inbouwkasten en zodoende voldoende bergruimte te creëren. De bestaande deur blijft toegang geven tot de zitkamer. Aan de achterzijde van de hal zal een nieuwe deur met glas toegang geven tot de eetkamer.

Hernieuwde uitstraling

De gevelopeningen zijn in de loop van het bestaan van de woning vervangen en vereenvoudigd. Het opnieuw aanbrengen van belijning in de kozijn zorgt voor een hernieuwde uitstraling. Verfijning van de gevel en subtiele kleurtonen zorgen voor een meer luxueuze uitstraling van deze toch eenvoudige jaren '30 woning.

architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch:

definitief ontwerp