Monumentwaardige jaren '30 woonhuis

Terug naar Vught

Het pand is ontworpen door de uit Vught afkomstige, in Loon op Zand woonachtige, architect Hendrik van den Heuvel. Het pand is voor het overgrote deel nog in originele toestand, hetgeen duidelijk zichtbaar is en de vele kenmerkende details van de woning. Dit zijn onder andere de rijk gedecoreerde entree, de schoonwerk balklagen met patronen, de rijk gedecoreerde trappartij, het originele tegelwerk in de hal en terrazzo vloeren in beide toiletten. Het huis kenmerkt zich door zijn expressionistische details en is hierdoor verwant aan bijvoorbeeld de Amsterdamse School. Het woonhuis dient te worden gerenoveerd en gemoderniseerd, maar met zorg voor de aanwezige bestaande elementen. Zo blijven balklagen bewaard, blijven originele tegelvloeren intact. Dit schept zo ook zijn mogelijkheden.

Merkwaardig detail blijkt uit archief onderzoek. De oorspronkelijke opdrachtgever liet ongeveer één jaar eerder een bijna identieke woning ontwerpen en bouwen aan de Peperstraat in Waalwijk.

Duurzaamheid

Het pand heeft ernstig behoefte aan de moderniseringsslag welke de duurzaamheid en daarmee het comfort sterk verbeterd. Zo zal de spouw van het pand worden geisoleerd en wordt daar waar geen spouw aanwezig is zoveel mogelijk getracht middels voorzetwanden het pand te isoleren. Op de begane grond worden houten balklagen vervangen door geisoleerde betonvloeren met vloerverwarming. Daken en kozijnen blijven vooralsnog grotendeels bestaand en zullen in een latere fase kunnen worden verbeterd.

Moderne woonkeuken

Naast deze technische opwaardering is er tevens het plan om de bestaande keuken en bijkeuken te verbeteren en samen te voegen en deze als woonkeuken te laten functioneren in het plan. Een centraal een groot eiland (gecombineerde keuken en eettafel) ordenen de ruimte en geven diverse uitzichten op terras en tuin. Enkele constructieve ingrepen zijn noodzakelijk om de gewenste ruimtelijkheid te doen ontstaan. Aandacht voor koudebrugonderbreking rondom het stalen spant is essentieel om condensvorming te voorkomen.

Behoud van waardevolle kenmerken

Het resultaat is een ontwerp waarbij het woonhuis een stevige moderniseringsslag maakt en zich daarmee stevig verankert in de 21e eeuw zonder daarbij de waardevolle kenmerken van het oorspronkelijke plan te niet te doen. Kenmerkende details worden ingezet om het karakter van het woonhuis te behouden en te versterken.

Houten balklagen plafond

De oorsponkelijk schoonwerk houten balklaag van de eerste verdiepingsvloer heeft een belangrijk rol in het handhaven van de kwaliteit. Brandgevaarlijke zachtboard plafond worden verwijderd en vervangen door multiplex platen. Het plafond bestaat in de nieuwe situatie volledig uit hout en kan, in tegenstelling tot de bestaande situatie, in één kleur worden geschilderd. Met behoudt van alle geprofileerde lijsten is een kwaliteit en verfijnd plafond ontstaan die veel karakter aan het woonhuis geeft.

Onderzoeksresultaten mede dankzij Heemkundekring de Ketsheuvel en archiefmateriaal van het Brabants Historisch Informatie Centrum

architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch:

definitief ontwerp

in uitvoering