Kleine ingreep, groot effect

Subtiele opwaardering van een Rijksmonument

Negentiende-eeuws woonhuis op middeleeuwse stadsmuur

Aan de rand van het middeleeuws stadscentrum ligt het pand op de plek waar voorheen de stadsmuur was gesitueerd. Het pand uit de late negentiende eeuw is onderdeel van een ensemble van drie gelijksoortige panden en zijn als rijksmonument aangemerkt. De locatie aan, met uitzicht op, de waal maakt dit een schitterende plek om te wonen. Zorgvuldige ingrepen zijn gepland voor verbeteren van leefbaarheid, het verhogen van de duurzaamheid passend bij de historische uitstraling.

Gevelbeeld zonder voorzetramen

Het pand aan de Waalkade 24 te Zaltbommel is een rijksmonument (net als de twee naastgelegen panden) en zal worden betrokken door nieuwe bewoners. Het doel is om de voorgevel van het pand te verbeteren door de huidige voorzetramen te verwijderen en isolerende beglazing in de bestaande sponning van de huidige kozijnen te plaatsen.

subtiele wijzigingen voor een logische kleurstelling

De scheuren in het stucwerk worden gerepareerd en de voorgevel wordt volledig geschilderd (o.a. stucwerk, kozijnen, plint en goot). De kleurstelling van de voorgevel wordt gehandhaafd m.u.v. enkele details. De raamdorpels zullen worden geschilderd in de kleur van het stucwerk (wit) en de plint zal worden geschilderd in de gelijke donkerblauwe kleur als de naastgelegen panden.

wijziging ongedaan voor beter functioneren

Intern worden d.m.v. enkele eenvoudige ingrepen het functioneren van de plattegrond en dan met name de hal geoptimaliseerd. Een oorspronkelijke deuropening (archieftekeningen 1975) wordt teruggebracht en er wordt vooral bergruimte toegevoegd. In de hal zal worden gepoogd de oorspronkelijke tegelvloer worden vrijgemaakt van later bovenop aangebrachte tegelvloer.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

in uitvoering