Verdieping jaren ’30 woonhuis

Deze jaren ’30 woning te Berlicum bezit is een karakteristiek woonhuis aan een belangrijke historische toegangsweg van het dorp. Naast de kwaliteiten, die we herkennen van veel woonhuis uit deze periode, zijn er ook enkele beperkingen voor het gezinsleven in deze woning. De traditionele opzet met een badkamer op de begane grond aan het einde van de uitbouw maakt dat het opgroeiende gezin op deze plek aanlopen tegen deze belemmeringen.

Bijgevolge is er op de verdieping geen toilet en geen stromend water aanwezig. Dit is geen unieke belemmering voor deze opdrachtgever, maar een ‘probleem’ wat meerdere bewoners van gelijksoortige panden uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw ervaren. De wens om de badkamer te verplaatsen naar boven, zonder één van de drie (compacte) slaapkamers te willen inleveren vormt dan ook de basis voor deze opgave.

Bestaand woonhuis

De woning bestaat uit een hoofdmassa uit één bouwlaag met kap. Omtimmerde bakgoten geven de woning in combinatie met de materialisering (rood-bruine baksteen, rode pan, wit-geschilderde houtwerk) zijn karakteristieke jaren ’30 uitstraling. Achter de woning staat een tussenbouw uit één bouwlaag met een plat dak, waarin de keuken is gepositioneerd. Daarachter is er een aangebouwd bijgebouw (één bouwlaag met kap) aanwezig met bijkeuken en badkamer met daarin het enige toilet in het woonhuis.

Uitbreiding van de tussenbouw

De kappen van zowel het bijgebouw als de hoofdbouw zijn verantwoordelijk voor de karakteristieke uitstraling. Om deze reden is de positie van het tussendeel gekozen voor de positie van de uitbreiding. Deze uitbreiding vormt opnieuw aan schakel tussen de bestaande bouwdelen, maar op een geheel eigentijdse wijze. De uitbreiding groeit als het ware tussen de bouwdelen en past zich aan aan de benodigde technische en ruimtelijke voorwaarden die eraan worden gesteld.

Upgrade voor begane grond, verdieping en bijgebouw

Op de begane grond wordt de leefruimte vergroot wordt er een grote gevelopening naar de tuin toegevoegd. Daarnaast wordt de breedte van de aanbouw vergroot waardoor deze op de hoek naar de straat kijkt. Het bijgebouw, halfsteens metselwerk, wordt grotendeels ingepakt om de energieverlies te beperken en tegelijkertijd de veelvuldig gewijzigde en gerepareerde gevel af te dekken. Op de verdieping ontstaat er ruimte voor een nieuwe badkamer onder schuin dak.

Natuurlijke uitstraling

De uitbreiding wordt afgewerkt in thermisch gemodificeerd hout, wat in de komende jaren langzaam zal vergrijzen en een zilverachtige glans krijgt. Dit gemodificeerde hout heeft slecht weinig onderhoud nodig en behoud de natuurlijke uitstraling.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch

definitief ontwerp

vergunning verleend

in uitvoering