Eigen woonhuis, de ultieme zelfbouw uitdaging

Het bouwen van een eigen woonhuis is de ultieme uitdaging voor een architect.

Dit woonhuis uit de jaren ‚30 hebben we volledig naar onze hand gezet. De bestaande plattegrond, met haar verdeling in kleine ruimte, maakten dat ruim een/derde van de begane grond geen onderdeel was van de beleefbare ruimte. Daarnaast vormde kleine restanten van ensuite deuren, rookgaskanelen obstakels die de ruimte nog verder onderverdeelden.

Door zichtlijnen in het woonhuis zoveel mogelijk intact te laten in zowel de lengterichting, de breedterichting, de diagonaal en de hoogte ontstaat er een veel groter ruimtelijk gevoel, ondanks de beperkte grootte van het woonhuis.

De keuken, trap en bergruimte zijn in 1 meubel samengevoegd en zijn in het hart van de ruimte geplaatst.Hierdoor ontstaat er een royale plek over de volle breedte van het woonhuis aan de achtergevel en de tuin en een eenvoudige, maar knusse zitkamer aan de voorgevel.

De materialen zijn eenvoudig, maar uiterst functioneel, wanden waar je zeer eenvoudig van alles aan kunt ophangen, watervast multiplex met een waterbestendige coating, waterdicht polyester voor een lichtgewicht badkamer en gepolijst beton voor een optimale vloerverwarming. Een woonhuis met verschillende plekken en eenvoudige materialen, maar met een sterk leidend motief, optimalisatie van de schaarse ruimte in dit relatief kleine jaren ‚30 woonhuis.

De tuin is vrijgemaakt van misgroeide bomen en struiken en daarmee is het zicht vrijgemaakt. Subtiele wijzigingen in de gevel laten de eenvoud van het huis spreken.

ontwerp: architectenbureau Huib Koman (abHK) 's-Hertogenbosch